Fig Kourma

ডুমুরের কোর্মা

  • 45 mins
    ৪৫ মিনিট
  • 6 persons
    ৬ জন

Ingredients:

উপকরণ:

Figs - 500 gm.
Onion - 2 Pc. big
Ginger paste - 1 T. Spoon
Garlic paste - 2 T Spoon
Tomato - 1 pc. big
Salt - as per taste
Turmeric powder - as per taste
Chilli powder - as per taste
Garam masala - 1 T spoon
Potato - 2 Pc.
Sugar - as per taste
Coconut milk - 1 Cup
White oil - as required
Ghee - 2 T spoon.
ডুমুর - ৫০০ গ্রাম
পেঁয়াজ - বড়ো দুটো
রসুন বাটা - ১ চা চামচ
আদা বাটা - ১ চা চামচ
টমেটো - বড়ো ১ টা
নুন - পরিমান মতো
হলুদ গুঁড়ো - পরিমান মতো
লঙ্কা গুঁড়ো - পরিমান মতো
গরম মশলা - ১ চা চামচ
আলু - ২ টা
চিনি - পরিমান মতো
নারকেল দুধ - ১ কাপ
সাদা তেল - পরিমান মতো
ঘি - অল্প

Directions:

প্রণালী:

Slice the figs into 2 pieces, wash it properly and keep it in a container. After that boil those figs for 20 mins. drain hot water and keep the boiled figs in another container.
While boiling the figs, take an onion, slice it and fry it till light brown color. Take another onion and paste it and keep in a bowl.
Now take a pan, heat it with white oil. Add garlic paste, ginger paste, tomatoes, onion paste, salt, and turmeric into the pan, and keep stirring. While stirring, sugar should be added as per your taste.
Then add the boiled fig into the pan, add a small amount of water and stir it well and put a cover on the pan.
Then add a small amount of water and coconut milk into the pan and boil it well. After that, spread garam masala and a very small amount of ghee on the cooked fig put the cover on the pan and keep the pan on gas for few more minutes in low flame.
Done. Now serve it with rice or roti/chapati, according to your convenience.
ডুমুর কেটে ভালো করে ধুয়ে একটি পাত্রে রেখে দিতে হবে। তারপর ডুমুর তাকে সিদ্ধ করে জল টা ফেলে আলাদা করে রাখতে হবে।
একটা পেঁয়াজ কুচি করে কেটে হালকা ভেজে আলাদা করে রাখতে হবে। আর একটি পেঁয়াজ কে বেটে নিতে হবে।
এরপর কড়াই এ তেল গরম করে রসুন বাটা, আদা বাটা, টমেটো, পেঁয়াজ বাটা, নুন, হলুদ দিয়ে কষাতে হবে। কষানোর সময় সাদ অনুযায়ী চিনি দিয়ে দিতে হবে।
কষানো হয়ে গেলে আলাদা করে রাখা ডুমুর টা দিয়ে অল্প কষিয়ে নিতে হবে।
এরপর অল্প জল আর নারকেল দুধ দিয়ে ফুটিয়ে ওপর দিয়ে গরম মসলা আর অল্প ঘি ছড়িয়ে দিয়ে অল্প আঁচে ৫ মিনিট রেখে দিতে হবে।
ব্যাস!! এরপর গরম গরম পরিবেশন করুন।
  1. Awesome.i will try..
    2nd Jun 2018